AB18

Wat doet een cargadoor?

Een cargadoor, ook wel scheepsagent genoemd, zorgt ervoor dat alles wordt geregeld voor de schepen en dat de schepen zonder problemen of wachttijden de haven kunnen binnenlopen. 

De cargadoor/scheepsagent is dus de spin in het web van de haven en coördineert en communiceert vanuit die rol met alle partijen in de keten: autoriteiten, stuwadoors, terminals, nautische dienstverleners, ladingbelanghebbenden en rederijen.

Foto: A. Bos

dow-industrial-image---braakmanhaven-(144)

Cargadoor een dynamisch beroep!

Er is door de jaren heen veel veranderd in het werk van de cargadoor. Mede door het internet vindt veel van het administratieve werk plaats vanachter een computer. De cargadoor moet zich voortdurend ontwikkelen en meegaan met de veranderende regels en omstandigheden. De cargadoor ziet vaak als eerste waar het misgaat in de havens op het gebied van veiligheid en logistiek en heeft daarmee een grote verantwoordelijkheid naar de andere partijen in de haven.

Werken met mensen

Een belangrijk onderdeel van het werk van een scheepsagent is het omgaan met mensen met verschillende culturen. Scheepsbemanningen hebben een uitzonderlijke beroep die gepaard gaat met zeer specifieke uitdagingen en risico’s, zo zijn ze vaak lang van huis. Bij ontwikkelingen aan het thuisfront (geboorte van een kind, ziekte of sterfgevallen in de familie), bij ontwikkelingen in het land van herkomst (natuurrampen of oorlog), maar ook bij fysiek of mentaal ongemak van het bemanningslid zelf heeft de scheepsagent een belangrijke rol te vervullen. Dit vraagt om goede communicatie en begrip voor andere culturen.

dow-industrial-images---logistiek---trucks---containers-(5)

Opleiding

De opleiding Specialist internationale havenlogistiek (niveau 4) bij het Scalda is de perfecte vooropleiding om aan de slag te gaan als cargadoor. Lees meer over de opleiding via onderstaande link:

Specialist internationale havenlogistiek

Onze nieuwste Vacatures

Ook werken in de havens van Vlissingen en Terneuzen? Onze leden hebben altijd een uitdagende vacature voor je klaarstaan!